Search This Blog

Sunday, March 30, 2014

Ambil iktibar kata-kata anak

Ambil iktibar kata-kata anak
Keadaan rumah Haznah ketika api sedang marak, semalam.
M. JEFFRI RAZALI
30 Mac 2014
 GEMENCHEH – “Mak cik sedih, tapi bila ingatkan kata-kata anak, mak cik ambil iktibar," kata mangsa kebakaran, Haznah Maarof, 75, di Felda Bukit Jalor, dekat sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira 9.45 pagi itu, kediaman yang diduduki Haznah sejak 1968 musnah terbakar kira-kira 80 peratus.

"Mak cik terkenang kata-kata anak mak cik ketika pesawat MH370 hilang. Anak mak cik cakap, benda dah nak jadi. Sebab itu, bila rumah mak cik terbakar, mak cik tenang bila teringatkan kata anak itu," katanya ketika menceritkan kejadian kepada wartawan di rumahnya, semalam.

Haznah berkata, ketika kejadian, dia tidak berada di rumah kerana pergi menziarahi adiknya, Hasidah Maarof, 68, di Kampung Paradong, Jelebu bersama anak keenamnya, Norlaili Johari, 45.

“Sekitar 8.30 pagi, makcik sudah keluar dari rumah dan terkejut apabila menerima panggilan jiran pada 10 pagi memberitahu rumah mak cik terbakar," katanya yang memaklumkan seorang lagi anak, Adnan Johari, 50, juga tiada di rumah kerana pergi menoreh.

Menurutnya, susulan kebakaran itu, dokumen penting seperti geran tanah, rumah dan musnah dan dianggarkan kerugian mencecah RM80,000.

Sementara itu, sebuah jentera bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Gemas dikejarkan ke lokasi kejadian sebaik menerima panggilan.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Gemas, Penolong Penguasa Bomba, Sahidalah Osman berkata, ketika tiba, api masih lagi marak.

“Bagaimanapun, punca serta kerugian masih lagi dalam siasatan," katanya.

No comments:

Post a Comment