Search This Blog

Sunday, March 16, 2014

1,800 tentera dikerah padam kebakaran


2014/03/16 - 03:38:25

JAKARTA: Tentera Nasional Indonesia (TNI) mengerahkan 1,800 anggota dengan kelengkapan tambahan untuk digunakan dalam mengendalikan kebakaran hutan dan tanah terbuka di Wilayah Riau.

Kerahan itu adalah tambahan daripada sejumlah 925 kakitangan yang dihantar sebelumnya.


Perkara itu dinyatakan Panglima TNI, Jeneral Moeldoko ketika menyaksikan persediaan anggota TNI di Taxi Way, Halim Perdanakusuma Jakarta semalam.

Daripada sejumlah 1,800 kakitangan itu 900 adalah angkatan Tentera Darat, 450 Angkatan Laut (Marinir) dan 450 anggota Angkatan Udara (Paskhas). Mereka akan bergabung dengan BNPB, Manggala Api dan penduduk tempatan.

Kekuatan tambahan TNI itu diketuai panglima TNI, Mejar Iskandar. Mereka akan bertugas selama 21 hari dengan catatan tambahan waktu biasa apabila diperlukan.

“Berikutan meluasnya kebakaran hutan ini, TNI melihat perlunya tambahan kekuatan untuk mempercepatkan proses memadam kebakaran hutan dan kawasan,” kata Moeldoko. Katanya, TNI prihatin terhadap kebakaran yang mengakibatkan sejumlah 53,000 orang dilaporkan sakit.

Moeldoko berkata, tugas utama operasi dalam mengendalikan kebakaran hutan dan asap itu terbahagi kepada tiga. Pertama memadamkan api dan asap, kedua melakukan tindakan hukuman kepada pelaku dan ketiga memberi nasihat kesihatan kepada penduduk tempatan. – AGENSI

No comments:

Post a Comment