Search This Blog

Monday, March 24, 2014

10 kereta buruk terbakar


Klang: Tindakan pantas anggota bomba dan penyelamat mengawal kebakaran yang memusnahkan lebih 10 kereta bakal dilupuskan di Jalan Raja Nong, Taman Sentosa, di sini, semalam berjaya mengelak api daripada merebak ke beberapa kilang bersebelahan.
Dalam kejadian kira-kira jam 2.30 petang itu, kereta pelbagai model yang menunggu masa dilupuskan di kawasan lapang bersebelahan sebuah kilang besi dan beberapa kilang lain terbakar dan api mula merebak.

Saksi yang hanya dikenali sebagai Jolly, 37, berkata, dia baru sampai ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) dekat sini untuk mengambil ubat ketika dihubungi anaknya yang berusia 16 tahun.
“Saya sangka hanya kebakaran kecil dan meminta anak saya memadamkan api menggunakan alat pemadam api di rumah, namun dia tetap menyuruh saya pulang.

“Apabila tiba di pekarangan rumah, saya lihat api menjulang serta berlaku letupan kecil sehingga saya mengambil keputusan menghubungi bomba,” katanya, semalam.

Sementara itu, Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor Mohd Sani Harul berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 2.31 petang sebelum tiga jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Andalas, Pelabuhan Klang dan Kota Raja dihantar ke lokasi kejadian. “Jentera pertama tiba di tempat kejadian enam minit selepas menerima panggilan dan ketika itu api sudah marak memusnahkan beberapa kenderaan lama di kawasan lapang berkenaan.
Foto
PEGAWAI Bahagian Forensik Kebakaran bomba menjalankan siasatan di lokasi kebakaran.
“Walaupun kenderaan akan dilupuskan, bomba perlu bertindak pantas bagi memastikan api tidak merebak hingga ke kilang besi bersebelahan,” katanya.

Beliau berkata, kejadian bagaimanapun tidak membabitkan kemalangan jiwa manakala punca kejadian dan jumlah kerugian masih dalam siasatan.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/24

No comments:

Post a Comment