Search This Blog

Thursday, February 13, 2014

Tongkang sarat bijih besi ditahan


2014/02/13
Pasir Puteh: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Kelantan menahan sebuah tongkang sarat dengan 2,000 tan bijih besi dekat Pelabuhan Tok Bali dalam Operasi Perkasa Timur di sini, kelmarin.

Tongkang itu ditahan kira-kira tiga batu nautika dari pelabuhan apabila pemeriksaan mendapati bot tunda yang menundanya gagal mempamerkan lesen, nombor pendaftaran dan pengisytiharan kastam untuk membawa bijih besi.


Ketua Penguat Kuasa Daerah Maritim Tok Bali, Kapten Maritim Wan Burhanuddin Jusoh, berkata seorang nakhoda rakyat tempatan dan tujuh pekerja warga asing ditahan bagi membantu siasatan.

Denda RM2,500

“Kami turut merampas sebuah bot tunda, tongkang, bijih besi serta sebuah jengkaut,” katanya di sini, semalam.

Mereka ditahan kerana disyaki melakukan kesalahan mengikut Seksyen 18 (1) (a) Ordinan Perkapalan Saudagar 1952 dan Seksyen 37 Akta Kastam 1967, masing-masing boleh boleh didenda RM2,500 dan tidak melebihi RM1,000, jika sabit kesalahan.
Cemar air laut
Pada 4 Februari lalu, BH mendedahkan longgokan bijih besi sepanjang satu kilometer di pantai Tok Bali sejak lebih dua tahun lalu, yang didakwa mencemarkan air laut sehingga menjejaskan mata pencarian nelayan, serta mengancam kesihatan penduduk.

Bijih besi hasil aktiviti perlombongan di beberapa lokasi di Kelantan, dilonggok di kawasan itu sebelum dipindahkan dengan tongkang ke kapal untuk dihantar ke China.

Wan Burhanuddin berkata, penahanan dan rampasan itu adalah kes pertama sejak Pelabuhan Tok Bali beroperasi lebih setahun lalu.

No comments:

Post a Comment