Search This Blog

Friday, February 28, 2014

Tertipu perwatakan baik ejen hartanah, wang RM5,400 ‘lebur’


Kuala Lumpur: Perwatakan baik seorang ejen hartanah membantu pelanggan termasuk kononnya boleh membayar wang pendahuluan pembelian rumah berjaya memperdayakan seorang lelaki sehingga kerugian RM5,400.

Selain itu, ejen hartanah terbabit juga ada menawarkan untuk menaikkan harga pasaran rumah yang dibeli bertujuan meninggikan jumlah pinjaman hingga meyakinkan mangsa lelaki itu mahu membantunya.


Mangsa Steven Ngeow, 29, berkata, dia mengenali ejen hartanah itu pada September tahun lalu melalui satu laman web jual beli popular di negara ini sebelum dibawa melawat ke beberapa rumah yang ingin dijual.Katanya, selepas berpuas hati dengan sebuah kondominium di Hulu Langat, dia bersetuju membeli dan diarahkan supaya membayar wang pendahuluan sebanyak dua peratus.


“Saya membayar wang pendahuluan sebelum saya diarah menandatangani satu dokumen. Lelaki itu juga ada menunjukkan kepada saya slip penyata deposit wang kepada saya. “Ejen itu memberitahu dia akan menguruskan pinjaman bank dan prosedur perundangan. Namun selepas menyerahkan wang, lelaki itu terus berubah wajah dan gagal dihubungi,” katanya yang membuat aduan di Biro Pengaduan Awam MCA.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/02/28

No comments:

Post a Comment