Search This Blog

Sunday, February 16, 2014

Seludup dadah bawa padah


Alor Setar: Tindakan seorang pekerja kilang membawa sebuah beg galas mengandungi dadah jenis syabu seberat 3.319 kilogram bernilai kira-kira RM630,610 membawa padah apabila ditahan di Kompleks Kompleks Imigresen, Kastam dan Kuarantin (KIK), Bukit Kayu Hitam, Rabu lalu.

Dalam kejadian kira-kira jam 4.40 petang, lelaki warga Vietnam berusia 31 tahun itu turut berlagak selamba ketika melalui Unit Pemeriksaan Penumpang Laluan Bas/Pejalan Kaki, tetapi gagal untuk mengaburi anggota Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Kedah.


Ini berikutan imbasan yang dilakukan mesin pengimbas ke atas beg galas berkenaan mendapati imej mencurigakan selain terlalu berat walaupun hanya mengandungi pakaian menyebabkan lelaki itu ditahan dan diserahkan kepada Unit Narkotik JDKM untuk tindakan lanjut.

Pengarah JDKM negeri Datuk Abd Aziz Abdul Latif berkata, pemeriksaan awal berjaya menemui dua bungkusan berbalut pita pelekat berwarna coklat muda disorokkan pada bahagian belakang dalam beg galas berwarna hitam berkenaan yang turut mengandungi pakaian. Menurutnya, kedua-dua bungkusan terbabit didapati mengandungi hablur kristal disyaki dadah jenis syabu seberat 3.319 kilogram bernilai kira-kira RM630,610 di mana jahitan pada bahagian belakang beg itu yang dikoyakkan dilakukan dengan kemas untuk mengelirukan pihak berkuasa.


“Lelaki berkenaan yang belum berkahwin dipercayai menaiki menaiki bas ekspres dari Bangkok, Thailand sebelum menukar bas di Hatyai untuk meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur bersama kira-kira 27 penumpang lain.


“Bagaimanapun, lelaki terbabit ditahan sebaik melalui pemeriksaan di KIK Bukit Kayu Hitam selepas beg galas yang dibawanya mengandungi imej mencurigakan dan menimbulkan keraguan apabila didapati terlalu berat walaupun hanya memuatkan beberapa helai pakaian.

“Siasatan lanjut kemudian menemui dua bungkusan berbalut pita pelekat mengandungi dadah dipercayai jenis syabu disorokkan pada bahagian belakang dalam beg berkenaan,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Kastam, di sini, semalam.

No comments:

Post a Comment