Search This Blog

Friday, February 28, 2014

Selatan Filipina putus bekalan elektrik


2014/02/28

Manila: Berjuta penduduk bergelap di selatan Filipina semalam, selepas bekalan elektrik mengalami gangguan besar, kata pegawai ketika krew berusaha memastikan punca kejadian.

Gangguan bermula sebelum subuh dan menjejaskan kawasan berpenduduk padat di Mindanao, yang dihuni satu perempat daripada hampir 100 juta penduduk negara itu.


“Laporan menunjukkan grid Mindanao mengalami gangguan pada jam 3.53 pagi. Kami masih mencari punca kejadian dan tahap gangguan,” kata Perbadanan Grid Kebangsaan Filipina (NGCP) dalam satu kenyataan.

Mindanao, pulau utama di selatan Filipina yang bergantung hampir sepenuhnya ke atas hidroelektrik, berdepan dengan kekurangan tenaga kronik selama beberapa tahun.

Bandar utama terjejas

NGCP berkata, sekurang-kurangnya 12 daripada bandar dan wilayah utama Mindanao, termasuk hab perdagangan besar -terjejas, walaupun bekalan elektrik terhad disambung di sebahagian kawasan beberapa jam kemudian.

Setiausaha Tenaga Filipina, Jericho Petilla, yakin bekalan elektrik di semua kawasan akan pulih dalam masa beberapa hari. - AFP

No comments:

Post a Comment