Search This Blog

Sunday, February 9, 2014

Puteri Sepanyol dihadap ke mahkamah


CRISTINA (kiri) tersenyum semasa tiba di bangunan mahkamah Palma de Mallorca, di Pulau Mallorca, Sepanyol semalam.


PALMA - Anak perempuan Raja Sepanyol, Juan Carlos berdepan dengan seorang hakim semalam sebagai suspek dalam satu kes rasuah yang memalukan keluarga diraja negara itu.
Hakim berkenaan, Jose Castro menyoal Puteri Cristina berhubung dakwaan bahawa beliau menipu cukai dan terlibat dalam kes pengubahan wang haram.
Puteri berusia 48 tahun itu keluar dari sebuah kereta bercermin gelap dan berjalan masuk ke sebuah mahkamah di bandar ini yang terletak di pulau peranginan Majorca.
Beliau mengangguk kepada kumpulan kru televisyen, jurugambar dan wartawan yang berkumpul berhampiran pintu masuk mahkamah.
Cristina yang memakai baju putih dan jaket hitam kelihatan bersahaja apabila memasuki mahkamah berkenaan untuk menjawab soalan Hakim Castro.
"Beliau tenang," kata seorang peguamnya, Jesus Maria Silva kepada pemberita.
Puteri itu yang sebelum ini dianggap kebal daripada undang-undang didakwa bersubahat dengan suaminya, Inaki Urdangarin yang turut disiasat.
Namun, mereka belum didakwa secara rasmi berhubung sebarang jenayah.
Castro mengambil masa lebih dua tahun menyiasat dakwaan Urdangarin dan seorang bekas rakan niaganya melesapkan dana awam sebanyak 6 juta euro (RM26.9 juta) melalui sebuah yayasan amal.
Cristina yang memakai gelaran Duchess of Palma de Mallorca merupakan seorang ahli lembaga pengarah yayasan berkenaan.
Beliau dan suaminya juga bersama memiliki sebuah syarikat lain, Aizoon yang disyaki pihak berkuasa terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0209&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2smH4T6UN 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment