Search This Blog

Friday, February 28, 2014

'Mayat reput dihantar bedah siasat'


2014/02/28

Shah Alam: Mahkamah Tinggi di sini, semalam diberitahu mayat Omar Peter Abdullah berada dalam proses pereputan ketika dihantar ke Jabatan Forensik, Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk dibedah siasat.

Saksi pendakwaan ke-13, Pakar Perunding Perubatan Forensik HKL, Dr Nurliza Abdullah, berkata lidah mayat terjelir manakala matanya kemek, selain keseluruhan badan menggelembung.


“Ketika berada di Jabatan Forensik pada 12 Mac 2013, saya mendapat maklumat daripada polis ada dua kes kematian yang perlu dibedah.


Mayat mulai busuk

“Saya dapati mayat Omar mulai busuk menyebabkan berlakunya penggelembungan, perubahan warna kulit kepada hitam kehijauan, kulit menggelupas, muka dan kepala berulat serta kesan kehitaman di kiri muka dan bibir,” katanya pada pemeriksaan utama di hadapan Hakim Datuk Abdul Halim Aman.

Pada Mac 2012, pensyarah kolej swasta, Zara Eleena Omar Peter, 23, dan bapanya, Omar, 56, dibunuh bagi menutup perbuatan teman lelaki Zara Eleena mencuri wang simpanan wanita itu di bank.
Empat pelajar kolej, Mohamad Zul Shahril Suhaimi, 22; Mohamad Sharafe Matt Noh, 21; Azizi Aizat Ibrahim, 22, dan Muhamad Safwan Muhamad, 22, didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama, membunuh Zara Eleena pada jam 1.30 pagi hingga 2.30 pagi di sebuah rumah di Jalan TK 1/11, Taman Kinrara, Puchong, 9 Mac 2012.

Mereka turut menghadapi tuduhan kedua membunuh Omar yang juga pesara syarikat kewangan di tempat sama, antara jam 11.30 malam, 8 Mac dan 1.30 pagi keesokannya.

Apabila ditanya Timbalan Pendakwa Raya, Aidatul Azura Zainal, mengenai punca keadaan itu, Dr Nurliza yang berpengalaman membedah siasat lebih 4,000 kes berkata, ia proses semula jadi jika mayat terbiar.

No comments:

Post a Comment