Search This Blog

Friday, February 28, 2014

Mayat Omar Peter kembung


SHAH ALAM - Mayat Omar Peter Abdullah sudah menggelembung, mengalami perubahan warna kulit dan menggelupas ketika proses bedah siasat dijalankan pukul 10.20 pagi, pada 12 Mac 2012, kata pakar perubatan forensik dari Hospital Kuala Lumpur, Dr. Nurliza Abdullah.
Nurliza, 49, yang merupakan saksi pendakwaan ke-13 dalam keterangannya di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Abdul Halim Aman berkata, terdapat infestasi (hinggapan) ulat mayat iaitu berengga di bahagian muka dan kepala si mati.
Selain itu, terdapat kesan hitam pada sisi kiri serta bibir, lidah terkeluar dari mulut dan bola mata telah menjadi kemik semasa bedah siasat dijalankan.
Saksi itu yang dipanggil memberi keterangan pada hari ketujuh perbicaraan juga mendedahkan, mangsa dipercayai telah mati selama beberapa hari iaitu lebih 24 jam berdasarkan pada proses pembusukan dan pereputan.
"Saya berpendapat berdasarkan rupa bentuk, jasad si mati masih lagi sempurna, tidak menjadi tulang, tiada kesan gigitan binatang, kemungkinan besar kematian berlaku beberapa hari di dalam keadaan atau persekitaran terkawal.
"Pemeriksaan dalaman mendapati organ-organ seperti otak, paru-paru, jantung dan abdomen sudah mengeluarkan cecair kesan pembusukan serta pereputan selain tidak menunjukkan kesan patah pada tulang kecuali tulang belakang yang sedikit bengkok kerana skoliosis," katanya.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0228&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_10.htm#ixzz2uZEDchKR 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment