Search This Blog

Thursday, February 27, 2014

Lelaki bersenjata lepaskan tembakan di Bangkok


BANGKOK - Sekumpulan lelaki bersenjata melepaskan beberapa das tembakan dekat beberapa buah lokasi penunjuk perasaan antikerajaan di sini semalam.
Polis menyatakan, kumpulan lelaki bersenjata tersebut yang identiti mereka masih belum dikenal pasti melepaskan tembakan di tiga buah lokasi di sini.
Bagaimanapun, tiada seorang pun yang mengalami kecederaan dalam kejadian tersebut.
"Tujuan lelaki-lelaki bersenjata itu melepaskan tembakan adalah bagi menakut-nakutkan penduduk," kata penolong jurucakap polis, Anucha Romyanan kepada agensi berita AFP.
Thailand dilanda krisis politik setelah para penunjuk perasaan yang diketuai bekas Timbalan Perdana Menteri, Suthep Thaugsuban berkhemah di pusat beli-belah dan mengepung firma yang mempunyai kaitan dengan Perdana Menteri sementara, Yingluck Shinawatra.
Tindakan itu dilakukan selepas para penunjuk perasaan tersebut menuntut Yingluck meletakkan jawatan kerana beliau dianggap menjadi boneka kepada abangnya, Thaksin Shinawatra yang hidup dalam buangan.
Thaksin digulingkan tentera pada tahun 2006 ketika beliau memegang jawatan Perdana Menteri selepas kerajaannya didakwa melakukan rasuah dan penyalahgunaan kuasa.
Para penunjuk perasaan itu mahu sebuah majlis rakyat ditubuhkan untuk mentadbir Thailand. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0227&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2uTVspOEE 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment