Search This Blog

Friday, February 21, 2014

Kiev mandi darah


Presiden Viktor Yanukovych menyalahkan pembangkang kerana menyebabkan keganasan terburuk kelmarin selepas krisis bermula tiga bulan lalu.
Pasukan keselamatan menyerbu Dataran Kemerdekaan dalam kejadian itu, melepaskan gas pemedih mata dan bom asap terhadap ribuan penunjuk perasaan ketika pihak berkuasa cuba menawan semula zon utama tunjuk perasaan di Kiev.

Penunjuk perasaan bertindak balas dengan melontar bom minyak serta membakar tayar.
Foto
POLIS berkawal di Dataran Kemerdekaan ketika penunjuk perasaan antikerajaan meneruskan bantahan mereka di Kiev, semalam.

Peningkatan keganasan di negara yang terbahagi antara rakyat yang menyokong untuk bersekutu dengan Barat dengan yang menyokong untuk terus bersama Russia mencetuskan kebimbangan di Eropah dan Amerika Syarikat.

Yanukovych diselar oleh Barat dengan dakwaan enggan mengadakan dialog secara serius dengan pemimpin penunjuk perasaan ketika krisis mula meletus November lalu selepas pemimpin itu menolak mengadakan perjanjian dengan Kesatuan Eropah kerana mahu menjalinkan hubungan lebih erat dengan Moscow.

Berucap menerusi televisyen ke seluruh negara, Yanukovych menuduh pembangkang bersikap tidak demokratik.

Kementerian Kesihatan Ukraine berkata, 25 orang terbunuh dalam pertempuran kelmarin dan 241 lagi cedera.

Mereka yang terbunuh termasuk 10 polis dan seorang wartawan yang ditembak oleh lelaki bertopeng.

Sehubungan itu, Yanukovych mengisytiharkan hari berkabung hari ini.

Kejadian keganasan terbaru itu memeranjatkan banyak pihak selepas ketegangan dilihat semakin reda sejak beberapa hari lalu. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : 2014/02/20

No comments:

Post a Comment