Search This Blog

Thursday, February 27, 2014

Erdorgan disiasat atas tuduhan rasuahErdogan


ANKARA - Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan bakal disiasat atas tuduhan rasuah selepas satu rakaman suaranya yang mengarahkan seorang anak lelakinya membawa sejumlah besar wang tunai dari rumah mereka tersebar di internet.
Agensi berita Anadolu melaporkan ketua pendakwa raya di Ankara menyatakan, satu siasatan berkaitan rasuah telah dijalankan ekoran pendedahan rakaman perbualan tersebut.
Pejabat Erdogan kelmarin menyatakan bahawa rakaman yang tersebar di internet pada Isnin lalu itu adalah palsu.
Dalam rakaman berkenaan, suara yang didakwa milik Erdogan itu sedang bercakap dengan anak lelakinya, Bilal berhubung cara untuk membawa keluar wang tersebut dari kediaman mereka dengan mengagihkannya kepada beberapa ahli perniagaan.
Menerusi rakaman itu, Bilal turut memaklumkan kepada bapanya bahawa terdapat wang tunai berjumlah lebih 30 juta euro (RM135 juta) yang perlu dibawa keluar dari rumah mereka.
Perbualan tersebut dipercayai dirakamkan pada 17 Disember tahun lalu pada hari yang sama tiga orang anak lelaki kepada tiga menteri Kabinet ditahan bagi membantu siasatan rasuah.
Beberapa media melaporkan, Erdogan yang mempunyai empat orang anak berjumpa dengan Ketua Perisikan Turki, Hakan Fidan sejurus rakaman berkenaan tersebar di internet.
Rakaman tersebut yang dimuat naik di laman web perkongsian video YouTube kini ditonton lebih 1.2 juta kali. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0227&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2uTUufZzu 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment