Search This Blog

Sunday, January 26, 2014

Warga asing menangis anak hilang

 SINAR HARIAN
25 Januari 2014

Warga asing menangis anak hilang
Warga asing menangis anak hilang Wanita Pakistan, menunjukkan selipar yang dipakai anaknya, sebelum melarikan diri daripada ditahan pihak berkuasa.


Warga asing menangis anak hilang
Wanita warga Pakistan kehilangan anak (tengah) bersama ibunya (kiri) ditahan ketika memasuki sempadan negara melalui Pengkalan Haram Meridi, semalam.
RANTAU PANJANG - Seorang wanita warga Pakistan menangis tanpa henti selepas ditahan oleh pihak berkuasa kerana memasuki sempadan negara ini tanpa sebarang dokumen yang sah.

Kerana tidak dapat bertutur dalam Bahasa Melayu atau Inggeris, wanita berusia lewat 20-an itu berusaha memberi isyarat untuk memberi tahu pasukan keselamatan bahawa anaknya hilang ketika mereka cuba melarikan diri.

Tindakan wanita itu umpama meminta dilepaskan agar dia dapat bertemu dengan anak perempuannya yang baru berusia dua tahun dan dipercayai berada bersama tekong.

Sementara itu, Panglima 8 Briged, Datuk Mohd Zaki Hamzah berkata, wanita tersebut ditahan bersama ibunya yang berusia 50-an ketika memasuki sempadan negara melalui Pengkalan Haram Meridi, jam 3.45 petang semalam.

Menurutnya, dua wanita dan seorang kanak-kanak itu menyeberang Sungai Golok dengan menaiki perahu kemudian menuju ke kereta.

“Setelah menyedari gerak-geri mereka dihidu oleh Batelion 3 Regimen Sempadan Kem Pengkalan Hulu, Perak bersama Pasukan Gerakan Am (PGA), dua wanita itu panik dan melarikan diri.

“Hasil siasatan, ibu tunggal ini memasuki negara secara haram dengan harapan dapat mencari kerja sebagai tukang masak,” katanya.

Beliau berkata, usaha mencari tekong dan anak perempuan pendatang berkenaan sedang giat dilakukan.

Katanya, kedua-dua pendatang itu akan diserahkan kepada pihak polis, seterusnya imigresen untuk siasatan lanjut.

Dalam pada itu, Mohd Zaki berkata, sepanjang Disember 2013 hingga semalam, seramai 59 pendatang tanpa izin ditahan di beberapa pengkalan haram dekat sini.

“Warga Myanmar merupakan pendatang paling ramai dan diikuti warga Pakistan, India dan Bangladesh” katanya, semalam.

No comments:

Post a Comment