Search This Blog

Wednesday, January 8, 2014

Tuntutan palsu diplomat MalaysiaDUA diplomat meninggalkan pejabat SPRM di Putrajaya semalam selepas keterangan mereka direkodkan.


PUTRAJAYA - Dua diplomat Malaysia ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di sini semalam bagi membantu siasatan berhubung tuntutan palsu penggunaan kenderaan dan urusan logistik yang kesemuanya berjumlah AS$126,000 (RM378,000).
Kedua-dua pegawai berusia dalam 40-an tersebut ditahan pada pukul 3.30 petang ketika mereka hadir memberi keterangan kepada SPRM di sini.
Tuntutan melampau itu dikatakan dibuat kedua-dua pegawai kanan Kementerian Luar itu semasa mereka hadir pada Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) 2011 di Hawaii, Amerika Syarikat.
Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Mustafar Ali berkata, siasatan kes tersebut dilakukan sebaik pihaknya mendapat maklumat daripada beberapa sumber mengenai tuntutan yang dibuat oleh dua pegawai tersebut yang dilihat meragukan.
Bagaimanapun, menurut beliau, kedua-dua diplomat itu dibebaskan dengan jaminan selepas mereka memberi keterangan selama empat jam di pejabat SPRM.
Mustafar bagaimanapun enggan mendedahkan jawatan kedua-dua pegawai kanan tersebut atas sebab-sebab tertentu.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0108&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm#ixzz2pl2riLc9 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment