Search This Blog

Sunday, January 26, 2014

Pheu Thai hasut rakyat berdemo


Jurucakap Parti Pheu Thai, Prompong Nopparit berkata, pembabitan mereka penting untuk membuktikan majoriti rakyat negara itu menolak perhimpunan berlanjutan dianjur Jawatankuasa Reformasi Demokratik Rakyat (PDRC) diketuai Suthep Thugsuban.

“Anda juga diseru untuk mengemukakan bantahan kepada polis supaya pihak berkuasa mengambil tindakan undang-undang ke atas sesiapa saja yang menghalang anda melaksanakan hak mengundi seperti dijamin perlembagaan,” katanya kepada media semalam.
Bangkok masih berdepan dengan kebuntuan politik apabila PDRC meneruskan protes di beberapa lokasi di bandar raya itu dalam usaha mereka menyingkirkan kerajaan pimpinan Yingluck Shinawatra.

Setakat ini polis dan tentera masih tidak mengambil sebarang tindakan ke atas penyokong pembangkang itu seperti diharapkan kerajaan.

Parti Pheu Thai adalah komponen utama membentuk kerajaan. Mengenai keputusan Mahkamah Perlembagaan kelmarin yang memberi kebenaran supaya pilihan raya umum ditunda, Prompong berkata, pasukan perundangan Parti Pheu Thai sedang membincangkan isu berkenaan.
Foto
ORANG ramai mengarak bendera Thailand di tengah Bangkok semalam.
“Tetapi setakat ini kami akan meneruskan cadangan pilihan raya pada 2 Februari ini,” katanya. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/26

No comments:

Post a Comment