Search This Blog

Friday, January 24, 2014

Pelanggan rompak kereta mewah


24 Januari 2014


KLANG - Sekumpulan pelanggan syarikat menjual kereta baru dan terpakai dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas dua pertuduhan merompak lima kereta mewah dan berhimpun secara haram dengan menggunakan senjata di syarikat itu dua tahun lalu.

Mohamad Nur Azrul Mat Zin, 35, Nurul Azrin Fadzil, 37, Noorshafry Abdul Malik, 43, Azahari Ishak, 37, Mohd Saiful Adeli Che Zakaria,28,  Khairul Azman Othman, 29, dan Mohd Shukri Jamaludin, 35, bagaimana pun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa manakala Halias Mohd Aris,27, tidak hadir ke mahkamah.

Kesemua mereka didakwa melakukan rompakan berkumpulan bersama seorang yang masih bebas menggunakan pengunci stereng terhadap kereta mewah Toyota Caldina, Celica dan tiga buah BMW yang berada di bawah jagaan Lee Siew Seng, 45, dengan cara untuk mendapatkan RM55,000 serta memaksanya membuat surat akuan hutang sebanyak RM200,000.

Mereka juga didakwa bersama beberapa yang masih bebas berhimpun secara haram dengan menggunakan pengunci stereng kereta untuk mendatangkan ketakutan kepada Siew Seng.

Perbuatan itu dilakukan di Syarikat Tan Group Automobil Centre Sdn Bhd, Jalan Meru, Klang, Selangor jam 9.30 pagi pada 7 April 2012.

Farah Wahida Md Nor bertindak sebagai Timbalan Pendakwa Raya melakukan pendakwaan mengikut Seksyen 395/397 dan Seksyen 148 Kanun Keseksaaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan.

Terdahulu peguam bela, SK Pari dan Yung Azwarie mewakili kesemua tertuduh memberitahu mahkamah kesemua anak guam mereka merupakan pelanggan syarikat tersebut dan telah mendapat perintah dari Mahkamah Tribunal Pengguna agar syarikat berkenaan memulangkan wang kepada anak guamnya.

Hakim, Suzana Hussin membenarkan jaminan RM5,000 setiap tertuduh dengan seorang penjamin dan menetapkan 24 Februari ini sebagai pengurusan kes,

No comments:

Post a Comment