Search This Blog

Thursday, January 23, 2014

Nelayan dikhuatiri lemas


Oleh Rosli Ilham
DUNGUN: Seorang nelayan dikhuatiri lemas selepas terjatuh daripada bot dinaikinya di muara Kuala Dungun, di sini, kira-kira jam 9 malam semalam.

Mangsa, Muhammad Ariffin, 40, tercampak daripada bot dinaikinya ketika dalam perjalanan pulang ke Jeti Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), Kuala Dungun, di sini.


Ketika kejadian, mangsa bersama tiga lagi rakannya Fazli Mohamad, 37, Mohd Shamri Bakar, 44, dan Aidilhim Othman, 34, duduk di belakang bot manakala jurugan bot Bahyuddin Awang, 28, mengendali bot.

Kesemua nelayan terbabit berasal dari Kampung Seberang Pintasan, di sini.


Ketika memasuki muara terbabit, jurugan bot dikatakan menjerit meminta kesemua awak-awaknya itu bersedia selepas menyedari botnya itu dipukul ombak yang menyebabkan bot terumbang-ambing sebelum mangsa tercampak ke dalam laut.


Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Dungun Norazizi Che Noh berkata, pihaknya yang menerima laporan daripada polis bergegas ke tempat kejadian serta melancarkan gerakan mencari dan menyelamat.

Katanya, usaha mencari dan menyelamat mangsa menghadapi kesukaran semalam berikutan ombak besar dan gerakan mencari dan menyelamat disambung pagi ini.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/23

No comments:

Post a Comment