Search This Blog

Friday, January 24, 2014

Masuk perangkap 'temujanji'


NIK AMIRULMU’MIN NIK MIN
24 Januari 2014

Masuk perangkap 'temujanji'
Masuk perangkap 'temujanji' Azizan menunjukkan salinan gambar suspek yang ditahan pihaknya kelmarin.KUANTAN - Seorang anggota sindiket penipuan internet ‘parcel scam’ warga Nigeria memasuki perangkap polis selepas terpedaya dengan ‘temujanji’ dibuat mangsanya di satu kawasan di Subang Jaya, Selangor, kelmarin.

Suspek berusia 30 tahun yang mendakwa pelajar sebuah kolej swasta di Subang Jaya ditahan selepas dia muncul menemui mangsa tanpa menyedari pertemuan itu satu perangkap yang dibuat sepasukan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK)Pahang dengan bantuan JSJK Selangor.

Ketua JSJK Pahang, Superintendan Azizan Md Isa berkata, suspek yang memperdaya mangsa menggunakan akaun laman sosial facebook dengan nama Hope Johnson kini ditahan reman bagi membantu siasatan berhubung satu laporan polis yang dibuat mangsa di Pekan, sebelum ini.

Menurutnya, suspek kini disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan dan pada masa yang sama, polis turut melakukan semakan di Kedutaan Nigeria bagi mengesahkan status warganegara lelaki terbabit.

“Penahanan suspek ini susulan laporan polis yang dibuat lelaki berusia 39 tahun dari Pekan mendakwa ditipu kenalan ‘wanita’ yang dikenali melalui facebook.

“Mangsa yang juga anak peneroka mendakwa dia membayar RM7,500 melalui satu akaun bank selepas kenalan maya itu berjanji untuk menyerahkan wang tunai 6 juta Pound Sterling (RM36 juta),” katanya.

Azizan berkata, selepas mangsa membuat pembayaran pertama, kenalan mayanya yang menggunakan nama Alan Smith itu meminta bayaran tambahan USD4,000 (RM12,000).

“Curiga dengan permintaan itu, mangsa membuat laporan polis selepas menyedari  dia  tertipu,” katanya.

Menurutnya, susulan maklumat yang diterima daripada mangsa, polis merancang perangkap dengan menjadikan lelaki itu  sebagai umpan melalui satu temujanji.

“Rancangan kita berjaya apabila suspek muncul dan ditahan untuk siasatan.

“Polis turut merampas empat telefon bimbit yang digunakan bagi membantu siasatan,” katanya.

Beliau berkata, semua telefon yang dirampas dihantar ke Unit Forensik bagi mengenal pasti maklumat termasuk panggilan masuk dan keluar bagi mengesan sekiranya ada mangsa lain yang turut terkena.

No comments:

Post a Comment