Search This Blog

Sunday, January 26, 2014

Majalah terkemuka Perancis didenda RM6,668 kutuk masyarakat Cina


Paris: Majalah terkemuka Perancis Le Point semalam didenda 1,500 euro (RM6,668) oleh mahkamah kerana menghina masyarakat Cina di negara itu sebagai kedekut, gila bekerja dan pandai mengelak membayar cukai.

Arahan itu dibuat berikutan aduan yang difailkan kumpulan antiperkauman SOS Racisme mengenai sebuah artikel yang diterbitkan pada 23 Ogos 2012 bertajuk “Kejayaan Licik Masyarakat Cina di Perancis.” Ketua Le Point, Franz-Olivier Giesbert mempertahankan artikel itu sebagai tulisan berunsur berjenaka yang disalah tafsir. Kandungan fakta lain turut disiarkan bersama artikel itu dengan tajuk kecil “Lima Rukun Ahli Perniagaan Cina.” Turut dimuatkan, laporan bertajuk “Kamu perlu bekerja 80 jam seminggu”, “Kamu perlu tidur di kedai” dan “Kamu tidak perlu membayar cukai”. Mahkamah berkata, tiga daripada fakta itu ialah palsu dan menolak hujah Giesbert bahawa artikel itu berunsur jenaka.


Peguam SOS Racisme, Alexandre Braun memberitahu media bahawa setakat ini, kes itu ialah yang pertama di Perancis.Mahkamah turut mengarahkan Giesbert membayar RM6,668 kepada SOS Racisme sebagai ganti rugi dan jumlah yang sama untuk membiayai kos perbicaraan. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/26

No comments:

Post a Comment