Search This Blog

Friday, January 24, 2014

Mahkamah keluar waran tangkap


2014/01/24
Kuala Lumpur: Mahkamah Tinggi Syariah semalam mengeluarkan waran tangkap terhadap ahli perniagaan, Datuk Rosman Ridzwan selepas gagal hadir ke mahkamah berhubung kes tunjuk sebab ingkar membayar lebih RM4.404 juta yang difailkan bekas isterinya.

Hakim Syarie, Muhamad Abdul Karim Wahab, memutuskan demikian selepas meluluskan permohonan peguam syarie, Siti Nor Aira Mat Johar yang mewakili Hayati Mohammad, 54.


“Mahkamah berpuas hati dengan penjelasan pemohon, selain bukti penyampaian afidavit yang sempurna kepada responden (Rosman).

“Mahkamah juga berpuas hati proses perintah yang diperoleh sebelum ini juga tiada kecacatan dari segi perundangan, dan berpendapat responden tahu mengenai kes ini. Justeru, mahkamah meluluskan permohonan lisan peguam untuk mengeluarkan satu waran tangkap ke atas responden dan perlu hadir pada 26 Februari ini,” katanya.

Rosman juga adalah pengarah sebuah syarikat telekomunikasi.

Terdahulu, Siti Nor Aira memberitahu mahkamah, pada 22 Mac 2013, responden diarah membayar anak guamnya bayaran mutaah (RM2.826 juta), nafkah tertunggak (RM1.52 juta), edah (RM30,000) dan hutang membaiki rumah berjumlah RM28,393.

No comments:

Post a Comment