Search This Blog

Wednesday, January 8, 2014

Jangan upah pekerja asing


SEORANG pekerja asing menyapu lantai di sebuah restoran makanan segera di Damansara Uptown, Petaling Jaya semalam.


PUTRAJAYA – Semua restoran makanan segera di negara ini tidak dibenarkan menggaji pekerja asing bagi memberi keutamaan kepada warga tempatan untuk mengisi kekosongan pekerjaan.
Perkara tersebut diputuskan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet mengenai Pekerja Asing dan Pendatang Asing Tanpa Izin (JKKPA-PATI) di sini semalam.
Mesyuarat kali ke-11 yang berlangsung hampir tiga itu dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Urus setia JKKPA-PATI dalam satu kenyataan yang dikeluarkan selepas mesyuarat tersebut menegaskan, kerajaan memandang serius isu tersebut kerana masih ramai warga tempatan berminat untuk bekerja di restoran makanan segera tetapi tiada peluang.
“Kerajaan memandang serius perkara ini. Pengusaha restoran berkonsepkan fast food disaran mengambil dan menggaji pekerja tempatan memandangkan masih ramai lagi warga tempatan yang berminat bekerja di restoran itu,” kata kenyataan itu.
Antara restoran makanan segera yang popular dalam kalangan rakyat Malaysia ialah Kentucky Fried Chicken, McDonald’s, A&W dan Pizza Hut.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0108&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz2pl2Xe7rM 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment