Search This Blog

Friday, January 3, 2014

Duit palsu RM1.7 juta


Kuala Lumpur: Satu sindiket Black Money didalangi warga China ditumpaskan polis selepas menahan tiga lelaki warga negara itu dalam serbuan di sebuah hotel apartmen di Jalan Ampang dekat sini, 26 Disember lalu.
Dalam serbuan jam 12 tengah malam itu, polis turut merampas 5,373 keping not AS$100 dipercayai palsu dan 831 keping dipercayai not RM100 palsu bernilai RM1.7 juta dan menahan suspek yang berusia 45 hingga 54 tahun.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Kuala Lumpur Asisten Komisioner Izzany Abdul Ghani berkata, pada mulanya, sepasukan anggota Bahagian Siasatan Jenayah Komersial Ibu Pejabat Polis Daerah Cheras menerima maklumat terdapat pergaduhan membabitkan tiga lelaki di hotel apartmen itu sebelum mendapati dua daripada mereka dalam keadaan mabuk dan tercedera.

Menurutnya, siasatan awal mendapati punca pergaduhan disebabkan masalah pelaburan mata wang asing dan hasil pemeriksaan di kediaman itu menemui barangan disyaki digunakan sindiket Black Money.
Foto
ANTARA mata wang palsu yang dirampas selepas melumpuhkan sindiket Black Money.

“Polis merampas lapan peti besi keselamatan pelbagai jenama mengandungi mata wang kertas AS$100 (RM328) dipercayai palsu, empat beg melancong berisi mata wang kertas AS$100 dan RM100 juga disyaki palsu dan sebuah beg melancong mengandungi kertas hitam berukuran mata wang kertas disyaki AS$100.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/03

No comments:

Post a Comment