Search This Blog

Friday, January 3, 2014

Ditangkap setahun selepas ‘bunuh diri’

Georgia: Seorang pengurus bank yang diisytiharkan mati 18 bulan lalu selepas ‘membunuh diri’ berjaya ditahan bagi kes tipu membabitkan hampir AS$20 juta (RM65 juta) gara-gara menggunakan cermin kereta gelap yang melanggar peraturan lalu lintas.
Pihak polis berkata, Aubrey Lee Price, 47, memberi kenyataan palsu ketika ditahan sebelum pemeriksaan lanjut mendapati dia dalam senarai orang dikehendaki Biro Siasatan Persekutuan (FBI).

Price menghilangkan diri pada Jun 2012 selepas memaklumkan keluarganya mahu ke Guatemala atas urusan perniagaan.
Bagaimanapun, beberapa hari kemudian keluarganya menerima nota daripada Price yang mengakui memalsukan dokumen untuk menutup perbuatannya menipu kira-kira 115 pelabur sebelum menyatakan ingin terjun ke dalam laut di kawasan Fort Myers kerana rasa bersalah.

“Saya hidup dalam ketakutan, malu dan murung kerana membuat dokumen palsu untuk menutup kerugian ditanggung pelanggan.

“Saya tidak mampu hidup dengan menanggung rasa bersalah kerana menipu pelanggan yang meletakkan kepercayaan tinggi terhadap saya,” katanya.
Foto
PENYIASAT membawa dokumen yang menjadi bahan bukti dalam kes membabitkan Price.
Mahkamah mengeluarkan pengisytiharan mengesahkan kematian Price.

Bagaimanapun, Biro Siasatan Persekutuan (FBI) yang menganggap suratnya itu sebagai satu pengakuan jenayah, tetap memburu Price malah meletakkan ganjaran AS$20 juta untuk penangkapannya.
Pihak pendakwa menganggarkan Price berjaya mengutip dana berjumlah AS$40 juta (RM131 juta) daripada pelabur di sekitar Georgia dan Florida sebelum menghilangkan diri dengan sekurang-kurangnya AS$17 juta (RM55.9 juta) milik mereka.

Hasil siasatan menunjukkan Price mengalihkan wang pelabur ke akaun dikawalnya di institusi kewangan lain serta menyediakan dokumen palsu untuk menutup perbuatannya.

Rekod pada kad kreditnya sejurus sebelum menghilangkan diri menunjukkan dia membeli tiket feri dan pemberat selaman.

Ejen Khas FBI Stephen Emmett berkata, dia tidak tahu sama ada isteri dan keluarga Price tahu dia sebenarnya masih hidup.

Menurutnya, penyiasat berjaya merampas semua kenderaan dimiliki Price kecuali sebuah bot gentian kaca berukuran 17 kaki yang dipercayai digunakan untuk melarikan diri. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/03

No comments:

Post a Comment