Search This Blog

Thursday, May 1, 2014

Anjing serang orang awam: Pengusaha ladang cili hadapi 3 pertuduhan

Anjing serang orang awam:  Pengusaha ladang cili hadapi 3 pertuduhan
Soon Seng (kiri) ketika dihadapkan ke Mahkamah Majistret Seremban. 
Seremban: Pemilik dua ekor anjing yang menyerang tiga orang termasuk seorang mangsa yang terkoyak kulit kepala di Kampung Masjid, Lenggeng,minggu lalu, mengaku bersalah di Mahkamah Majistret di sini, semalam.

Lam Soon Seng, 51, mengaku bersalah terhadap tiga pertuduhan yang dibacakan oleh jurubahasa mahkamah dalam bahasa Inggeris di depan Majistret Mohamad Izwan Mohamed Noh.

Tertuduh didakwa dengan cuai meninggalkan dua anjing miliknya hingga menyebabkan kecederaan terhadap Rukimah Juwandi, 51; Hoosni Anuar Hamid, 44; dan Mohd Nasir Sulaiman, 55; di Kampung Masjid, antara jam 7 hingga 7.50 pagi, 23 April lalu.


Rayu ikat jamin

Soon Seng yang juga pengusaha ladang cili di kampung itu, melakukan kesalahan mengikut Seksyen 289 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga enam bulan atau denda hingga RM2,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu dikenakan ikat jamin rendah dengan alasan menanggung kos rawatan mangsa di hospital, selain tidak mempunyai pendapatan kerana ladang cili diusahakan tidak mendatangkan hasil berikutan faktor cuaca.

Mohamad Izwan menetapkan ikat jamin RM2,500 bagi setiap pertuduhan dan kes disebut semula untuk penyerahan laporan perubatan pada 20 Mei ini sebelum hukuman dijatuhkan.
Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, Nabilah Mohammad Zanudin.

Media sebelum ini melaporkan tiga termasuk seorang anggota polis cedera selepas diserang dua anjing baka American Bull yang dibela untuk mengawal ladang cili di Kampung Masjid, Lenggeng, dekat sini.

Berikutan kejadian itu, Rukimah yang juga pembantu rumah rakyat Indonesia, terkoyak kulit kepala, cedera di badan dan patah tangan kiri. Dua lagi mangsa iaitu penjual nasi lemak, Hoosni, cedera di tangan dan muka manakala Lans Koperal Mohd Nasir cedera pada kaki digigit anjing itu.

No comments:

Post a Comment