Search This Blog

Friday, January 24, 2014

Anak siku ibu dipenjara

Oleh Siti Fatimah Hassan
Kota Bharu: Seorang pemuda yang mengamuk dengan mengacukan pisau kepada ibunya di rumah mereka di Kampung Pulau Belacan, Kemumin, Pengkalan Chepa, selepas berang kerana gagal mencari telefon bimbitnya, Disember lalu dijatuhi hukuman penjara dua bulan oleh Mahkamah Majistret, semalam.
Keputusan itu dibuat Majistret Nik Habri Muhamad terhadap Mohd Rahimie Abdul Hamid Khmsi, 29, dari Kampung Pulau Belacan, Kemumin, di sini, selepas meneliti keterangan impak ibu bapanya di mahkamah semalam serta selepas tertuduh mengaku bersalah. 
Beliau mengarahkan hukuman bermula dari tarikh tertuduh ditangkap iaitu pada hari kejadian, 10 Disember 2013. 

Berdasarkan kertas pertuduhan, Mohd Rahimie didakwa melakukan ugutan jenayah dengan mengacukan pisau ke arah Zauyah Yusoff, 49, dengan niat menyebabkan ketakutan yang mendatangkan kecederaan dan kematian di sebuah rumah di Kampung Pulau Belacan, Kemumin jam 7.15 malam, 10 Disember lalu.
Foto
ANGGOTA polis mengiringi Mohd Rahimie keluar dari Mahkamah Majistret, semalam.

Dia didakwa mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara hingga tujuh tahun.

Timbalan Pendakwa Raya Noor Dayana Mohamed mengendalikan pendakwaan. 

Mengikut fakta kes, tertuduh bertanyakan kepada ibunya yang baru pulang daripada bekerja di mana telefon bimbitnya, namun ibunya memberitahu dia tidak tahu dan hanya nampak bateri. 

Tertuduh tidak percayakan ibunya dan mula mengamuk dengan merosakkan barang dalam rumah, malah menebang pokok di kawasan rumah. Mangsa menghubungi suaminya supaya segera pulang kerana takut. 


Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/24

No comments:

Post a Comment