Search This Blog

Wednesday, January 8, 2014

308 wakil rakyat Thai langgar undang-undangSEJUMLAH penunjuk perasaan antikerajaan berarak di Bangkok semalam.- REUTERS


BANGKOK - Sebuah badan antirasuah Thailand semalam memutuskan bahawa seramai 308 wakil rakyat prokerajaan melakukan perbuatan melanggar undang-undang kerana mereka cuba meluluskan rang undang-undang bagi menjadikan semua anggota Dewan Senat dipilih oleh pengundi.
Keputusan yang dibuat Suruhanjaya Antirasuah Kebangsaan itu bakal menyebabkan wakil-wakil rakyat tersebut disiasat dan terdapat kemungkinan mereka diharamkan terus daripada menyertai politik.
Dewan Senat mengandungi 76 anggota yang dipilih dan 74 lagi dilantik oleh Jawatankuasa Pemilihan Dewan Senat.
Dalam pada itu, Mahkamah Perlembagaan memutuskan wakil-wakil rakyat tersebut bertindak melakukan kesalahan dengan melanggar prosedur perundangan.
Keputusan suruhanjaya tersebut menyebabkan berlakunya elemen baharu dalam kestabilan politik negara ini yang kini menghadapi bantahan daripada sebahagian penduduk terhadap kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Yingluck Shinawatra.
Bantahan yang semakin memuncak itu menyebabkan Yingluck mengambil keputusan untuk membubarkan parlimen pada awal Disember lalu manakala pilihan raya umum dijadual diadakan pada 2 Februari depan.
Yingluck yang kini Perdana Menteri sementara merupakan antara salah seorang ahli parlimen yang didapati tidak melakukan perbuatan untuk melakukan pindaan undang-undang tersebut.
Sekiranya, semua ahli parlimen itu didapati bersalah mereka boleh digantung dari tugas dan juga boleh diharamkan daripada terlibat dalam bidang politik.
Ramai penduduk menyertai tunjuk perasaan bagi meminta Yingluck meletakkan jawatan selepas beliau dianggap sebagai boneka abangnya, Thaksin Shinawatra yang digulingkan tentera pada tahun 2006. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0108&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2pl3GoymI 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment