• Kebakaran bot tidak jejaskan operasi APMM Angota Bomba dan Penyelamat berusaha mengawal kebakaran bot di jati Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) malam tadi. - Foto Bernama
 1 / 1 
KUALA LUMPUR - Kebakaran bot Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) di Kuantan dua hari lepas tidak menjejaskan operasi agensi itu, kata Ketua Penguatkuasa Maritim Wilayah Timur Laksamana Pertama Datuk Nasir Adam.
  
Beliau berkata hanya dua buah bot yang hangus dalam kejadian di jeti Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Kuantan itu.
  
"Ketika kebakaran terdapat lima buah bot maritim di jeti, dua buah bot musnah keseluruhannya manakala tiga bot lagi berjaya diselamatkan pihak bomba dan penyelamat.
  
"Selain itu, kami juga mempunyai bot-bot lain untuk menjalankan tugas," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.
 
Akhbar sebelum ini melaporkan empat bot milik APMM dan empat bot nelayan, hangus dalam kebakaran di jeti Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Kuantan, di sini pada malam Rabu lepas.
  
Nasir berkata bot yang terbakar itu diguna untuk tugasan penguatkuasaan, mengawal keselamatan dan menjalankan operasi mencari dan menyelamat di perairan Pahang.
  
Ditanya mengenai jumlah kerugian dan punca kebakaran, Nasir berkata ia masih dalam siasatan pihak bomba dan penyelamat.  - Bernama