Suami isteri rugi RM20,000
Keadaan rumah mangsa yang berselerak selepas dipecah masuk.
Suami isteri rugi RM20,000
Kon Thai menunjukkan keadaan pintu rumah yang dipecahkan perompak.
Suami isteri rugi RM20,000
GIM GEE
KEPONG - Sepasang suami isteri terpaksa menanggung kerugian sebanyak RM20,000 selepas rumah mereka di Jalan Api, Api Kiri 1 dipecah masuk, Khamis lalu.

Mangsa, Lee Kon Thai, 50, berkata, dia menyedari kejadian itu sebaik pulang dari tempat kerjanya kira-kira jam 5 petang pada hari berkenaan.

“Setibanya di rumah saya dan isteri terkejut mendapati pintu serta pagar rumah terbuka," katanya,” katanya ketika ditemui Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, dia kemudiannya memaklumkan kepada jirannya bagi bertanyakan tentang kejadian yang berlaku di rumahnya.

“Saya diberitahu oleh jiran terdapat sebuah van didapati masuk sehingga ke tempat letak kereta dan mereka terdiri daripada tiga individu.

"Jiran beranggapan bahawa individu berkenaan adalah pekerja penyelenggaraan dan tidak menyangka bahawa mereka adalah suspek bagi kejadian tersebut," katanya yang kemudian membuat laopran di Balai Polis Kepong.

Berikutan kejadian itu, Kon Thai mengalami kerugian sebanyak kira-kira RM20,000 selepas beberapa barangan berharga seperti wang tunai, televesyen, telefon bimbit, jam tangan serta komputer dikebas perompak berkenaan.

Sementara itu, isteri mangsa Lue Gim Gee, 43, berharap agar polis dapat menjalankan siasatan bagi mengesan suspek berkenaan yang dipercayai melakukan kegiatan itu.

"Mana-mana pihak yang mempunyai maklumat diharap dapat membantu dengan menyalurkan informasi kepada balai polis berhampiran.

“Saya berharap agar penjenayah ini dapat dikesan memandangkan banyak barangan berharga yang dicuri oleh pihak terbabit,” katanya.

Menurutnya, sebelum ini terdapat beberapa kes pecah rumah pernah berlaku di kawasan tersebut malah kadar jenayah berkenaan juga dilihat menunjukkan peningkatan.

"Langkah pencegahan perlu diambil oleh pihak berkuasa bagi memastikan tahap keselamatan penduduk terjamin.

“Penduduk telah memastikan tahap keselamatan kediaman mereka dan pihak berkuasa perlu menjalankan pemantauan dengan lebih kerap di sini,” katanya.