Search This Blog

Monday, December 30, 2013

Tindakan Jinping mengejutkan rakyat China

Tindakan Jinping mengejutkan rakyat ChinaJinping (kiri) menikmati roti kukus sambil berbual dengan beberapa pelanggan di sebuah restoran di Beijing. 

Beijing: Presiden China, Xi Jinping, mencetuskan kegemparan apabila beliau dilihat beratur dan membeli roti kukus di sebuah restoran di Beijing hujung minggu lalu.

Dalam langkah bertujuan menonjolkan sikap rendah dirinya, Jinping singgah di kedai roti kukus popular Qingfeng kelmarin dan membayar dengan duit sendiri roti campuran daging dan bawang, sayur hijau dan hati goreng yang berharga 21 yuan (RM11.38), lapor Beijing News.

Gambar dan video lawatan Jinping segera tersiar di internet China dengan sebahagian pengguna terkejut dengan berita itu di negara yang menyaksikan pemimpin jarang kelihatan di khalayak ramai.


Seorang pragmatik

“Jinping ialah seorang pragmatik yang mahu bergaul dengan rakyat. Penduduk perlu menyokong cara ini,” tulis seorang pengguna.

Sementara itu beberapa pihak lain memberi reaksi curiga dan berpendapat, kakitangan restoran dan pelanggan lain ketika lawatan Jinping ialah pelakon dan pengawal peribadi.

Ia juga dilihat peluang rakyat biasa untuk bergambar dengan beliau dan tidak membicarakan mengenai sama ada pemimpin itu bergaul dengan rakyat biasa.
“Tanya beliau berapa harga satu paun roti kukus. Anda rasa beliau tahu?” tulis seorang penulis yang tidak kagum dengan keadaan itu.

“Jangan kata presiden, tetapi pernahkah anda lihat pegawai di mukim ini membeli roti sendiri?” tulis seorang lagi.

Jarang keluar

Presiden China dan pemimpin atasan lain jarang keluar melepasi Zhongnanhai, pekarangan dikawal ketat yang menempatkan beberapa ibu pejabat kerajaan pusat, untuk bercampur dengan penduduk Beijing.

Sebahagian lain mengaitkan tindakan itu dengan lawatan mengejut ke restoran oleh pemimpin Amerika Syarikat, Naib Presiden Joe Biden dan Setiausaha Perbendarahaan, Jack Lew, yang menjadi tajuk utama ketika lawatan ke China beberapa tahun lalu dengan meminta makanan murah di sebuah restoran di Beijing.

Seorang pengguna yang memberi reaksi kepada perbandingan itu menulis: “Kemajuan adalah kemajuan. Kita tidak perlu selalu membandingkan negara ini dengan Amerika.” - AFP

No comments:

Post a Comment