Search This Blog

Monday, December 30, 2013

Thai perketat kawalan


Kota Bharu: Pihak berkuasa Thailand akan melakukan pemeriksaan keselamatan di lokasi yang disyaki bakal menjadi sasaran pengganas bagi memastikan negara itu selamat dikunjungi pelancong menjelang sambutan Tahun Baru 2014.

Ketua Polis Wilayah Songkhla Mejar Jeneral Akapob Prasitwattanachai berkata, pemeriksaan keselamatan perlu dilakukan dari sekarang berikutan letupan bom di Danok, Padang Besar dan Sadao pada 22 Disember lalu yang mengakibatkan lebih 20 rakyat negara itu cedera. Katanya, kejadian itu menyebabkan kemerosotan bilangan pengunjung ke Thailand kerana ramai yang bimbang menjadi mangsa letupan bom.


“Kami akan mengawal semua kawasan parkir dan memeriksa rekod maklumat pelancong bagi memastikan mereka bukan ahli kumpulan pengganas.“Selain itu, kita melakukan pemeriksaan di tempat pemeriksaan di Sadao dan kawasan lain di Hatyai bagi memastikan tiada penghantaran bom dibuat atau melalui kawasan pemeriksaan berkenaan.


“Selain itu, kita akan memasang lebih banyak kamera litar tertutup dan mengagihkan risalah maklumat mengenai pengganas kepada orang ramai termasuk pelancong,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/12/30

No comments:

Post a Comment