Search This Blog

Sunday, December 29, 2013

Sembilan warga asing dicekup dalam Ops Cantas Khas


2013/12/29
Pelabuhan Klang: Akibat mahu bersuka ria di negara ini, sembilan warga asing dicekup oleh pihak berkuasa dalam Ops Cantas Khas (Perairan) di Pulau Ketam, kelmarin, kerana memasuki negara ini tanpa dokumen perjalanan sah.

Dalam serbuan kira-kira jam 12 tengah hari itu, sembilan warga Indonesia termasuk tiga wanita berusia 20 hingga 40 tahun itu ditahan Pasukan Polis Marin (PPM) ketika berada di dalam feri menghala ke Klang.


Pegawai Pemerintah PPM Pelabuhan Klang, Deputi Superintendan Norzaid Mohd Said, berkata sepasukan empat anggota PPM menjalankan pemeriksaan terhadap penumpang feri berkenaan yang turut dinaiki warga tempatan, hasil maklumat orang ramai.
Ops Cantas Khas (Perairan) akan diteruskan agar lambakan warga asing yang masuk ke negara ini secara tidak sah dapat dikurangkan ke tahap paling minimum” Norzaid Mohd Said, Pegawai Pemerintah PPM Pelabuhan Klang

Tiada dokumen perjalanan sah

“Selepas diperiksa, sembilan warga Indonesia terbabit didapati tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan sah dan berdasarkan siasatan, kumpulan warga asing itu dalam perjalanan ke Klang selepas meluangkan masa cuti Krismas mereka di Pulau Ketam,” katanya kepada BH, semalam.

Norzaid berkata, mereka yang ditahan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam untuk tujuan dokumentasi dan siasatan lanjut.

“Semua warga asing berkenaan akan ditahan reman dua minggu dan kes disiasat mengikut Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 yang memperuntukkan hukuman denda RM10,000 atau penjara maksimum lima tahun jika sabit kesalahan.
“Ops Cantas Khas (Perairan) akan diteruskan agar lambakan warga asing yang masuk ke negara ini secara tidak sah dapat dikurangkan ke tahap paling minimum,” katanya.

No comments:

Post a Comment