Search This Blog

Monday, December 30, 2013

Pesakit diberi pampasan dakwa ada AIDS


2013/12/30

Tweet
Riyadh: Pihak berkuasa kesihatan Arab Saudi memutuskan untuk membayar pampasan berjumlah SR60,000 (RM52,606) kepada seorang penduduk tempatan, Saif al-Qahtani, selepas beliau diberi laporan perubatan palsu yang menyatakan dirinya menghidap penyakit Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit atau AIDS.

Laporan perubatan itu menyebabkan isteri Saif mengalami keguguran kandungan, manakala beliau sendiri kehilangan pekerjaan dan diasingkan dari kampungnya. Beliau bercadang menyaman pihak pentadbiran hospital terbabit.


Akhbar Sabq, melaporkan Saif menjalani ujian AIDS sebelum berkahwin mengikut undang-undang tempatan dan dimaklumkan beliau sihat. Namun, beberapa minggu kemudian, pihak berkuasa hospital di Khamis Mushait memberitahu beliau menghidap AIDS.

Pihak polis kemudian mencadangkan supaya Saif menjalani pemeriksaan sekali lagi di sebuah hospital kerajaan di bandar Aseer.

“Ketika itu saya menjadi murung dan keadaan fizikal saya sangat teruk. Hospital Aseer kemudian memaklumkan saya sihat dan tidak dijangkiti penyakit itu. Pihak hospital berkata berlaku kesilapan dilakukan hospital sebelum ini,” katanya. - AGENSI

No comments:

Post a Comment