Search This Blog

Sunday, December 29, 2013

Maut ditembak dalam bantahan


Bangkok: Seorang penunjuk perasaan antikerajaan Thailand semalam terbunuh dan beberapa yang lain cedera selepas seorang lelaki bersenjata melepaskan tembakan ke arah lokasi perhimpunan berhampiran kompleks kerajaan.

Serangan sebelum Subuh itu menyusuli beberapa minggu insiden bantahan antikerajaan secara besar-besaran yang bertujuan menggulingkan Perdana Menteri Yingluck Shinawatra yang turut mencetuskan pertempuran antara polis dan penunjuk perasaan pembangkang.


“Lelaki yang maut itu berusia 30-an dan ditembak di rusuk,” kata jurucakap pusat kecemasan Erawan.

Ketua Keselamatan Rangkaian Pelajar dan Rakyat untuk pembaharuan Thailand (NSPRT), Nassir Yima berkata, insiden itu berlaku kira-kira jam 3.30 pagi apabila lelaki bersenjata dari dalam sebuah kereta Toyota berwarna keemasan melepaskan tembakan dengan raifal M16 ke arah pengawal yang berkawal di belakang pentas. “Lelaki itu mengacukan raifal M16 dari tingkap tempat duduk belakang ke arah pengawal bertugas sebelum melarikan diri,” katanya.


Polis turut mengesahkan kejadian itu tetapi pasukan forensik belum dapat memaklumkan maklumat lanjut mengenainya.


Setakat ini, lapan orang termasuk seorang anggota polis terbunuh dan 400 lagi cedera sejak insiden bantahan antikerajaan melanda Bangkok bulan lalu. - AFPArtikel ini disiarkan pada : 2013/12/29

No comments:

Post a Comment