Search This Blog

Sunday, December 22, 2013

Maritim tahan empat bot pukat tunda


2013/12/22
Parit Buntar: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Pengkalan Kuala Kurau menahan empat bot pukat tunda atau turut dikenali bot pukat kenka dan sembilan nelayan dalam dua operasi berasingan, sejak kelmarin.

Ketua APMM Pengkalan Kuala Kurau, Leftenan Komander V Siva Kumar, berkata tangkapan pertama dilakukan sepasukan anggotanya pada jam 11.03 pagi kelmarin, selepas mengesan dua bot pukat tunda di perairan Tanjung Piandang, di sini.


Katanya, nelayan terbabit dikesan menangkap ikan di perairan nelayan pantai iaitu kurang lima batu nautika dari pesisir pantai.

“Ketika pasukan penguat kuasa tiba di lokasi, empat nelayan dalam bot itu didapati leka menaikkan pukat dan hasil tangkapan mereka ke dalam bot.

“Pemeriksaan juga menemukan enam bakul besar dipenuhi ikan dipercayai hasil penggunaan pukat tunda itu,” katanya.

Siva berkata, tangkapan kedua dilakukan di kawasan perairan sama pada jam 6.15 pagi semalam, apabila dua bot turut dikesan melakukan kegiatan menangkap ikan menggunakan pukat tunda di luar waktu operasi yang dibenarkan.

“Bot itu cuba melarikan diri tetapi dipintas anggota penguat kuasa dan peme-riksaan menemui 14 bakul besar dipenuhi hasil tangkapan,” katanya.

No comments:

Post a Comment