Search This Blog

Monday, December 30, 2013

Lari ikut bekas kekasih


Oleh Shaiful Shahrin Ahmad Pauzi
Taiping: “Tetamu yang datang pada 21 Disember lalu tidak berhenti bertanya mengenai pengantin dan kami terpaksa menceritakan perkara berkenaan walaupun masih dalam kesamaran sama ada kakak benar-benar sudah berkahwin atau berada dalam kesusahan,” kata Norasiah Sahat, 20, mengenai kehilangan kakaknya Murni Khadijah, 24.

Katanya, kakaknya menghilangkan diri pada 5 Disember lalu iaitu seminggu sebelum tarikh pernikahan dengan bekas teman lelakinya.


Katanya, kali terakhir dia bertemu kakaknya pada jam 1.30 tengah hari kejadian. Ketika itu Murni Khadijah menyatakan hasrat mahu bertemu seseorang di Perhentian Bas Kamunting Raya, di sini, tetapi kemudian gagal dihubungi dan tidak pulang ke rumah sehingga keesokan harinya.“Pada mulanya, saya ingat kakak pulang ke kampung di Ijok, Selama dan menghubungi datuk yang berada di kampung itu, namun terkejut apabila dimaklumkan kakak tiada di sana. Saya kemudian menghubungi ahli keluarga lain termasuk tunangnya, tetapi masih gagal dikesan,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Expo Tambahan Kamunting di sini, semalam.


Berikutan itu, Norasiah membuat laporan polis di Balai Polis Taiping pada jam 4 pagi, 7 Disember lalu kerana bimbang sesuatu buruk berlaku terhadap kakaknya.


Norasiah berkata, tunang kakaknya sebelum itu turut menerima SMS daripada Murni yang hanya tertulis ‘`’tolong’ hingga memaksa lelaki itu datang ke rumah mereka bagi mengetahui perkara sebenar.

“Sejak kejadian itu sehingga sekarang, kami sekeluarga risau memikirkan keselamatannya dan pertunangan kakak juga terpaksa diputuskan berikutan gagal melangsungkan pernikahan mengikut jadual ditetapkan.


Khatijah Murni sepatutnya menaiki pelamin pada 21 Disember lalu, ‘lesap’ sebelum majlis berkenaan dilangsungkan, dipercayai melarikan diri bersama bekas teman lelakinya.

Kejadian itu mengakibatkan majlis akad nikah pada 13 Disember lalu dibatalkan dan kenduri kahwin pada 21 Disember lalu ditukar menjadi kenduri doa selamat berikutan kad jemputan sudah diedarkan lebih awal kepada tetamu.


Malah, bakal pengantin itu juga dikatakan menghantar SMS mengatakan dirinya sudah berkahwin dengan seseorang dan memohon kemaafan ahli keluarga serta meminta adiknya, Norasiah menjaga ahli keluarga dengan baik. Norasiah berkata, tempahan pelamin dan baju pengantin serta meja makan semuanya dibatalkan, namun kenduri diteruskan demi menjaga hati tetamu yang berkunjung terutama yang datang dari jauh dan luar Perak.


Katanya, segala barang hantaran untuk ditukarkan dengan pihak lelaki yang sesetengah daripadanya sudah siap dihias, kini disimpan menunggu sementara kepulangan Murni.


“Sesiapa yang mempunyai maklumat mengenai kakak saya diharap agar menghubung saya di talian 014-2561 983 atau 019-5164 964,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/12/30

No comments:

Post a Comment