Search This Blog

Sunday, December 22, 2013

Bukit sampah hadang lebuh raya

Bukit sampah hadang   lebuh rayaKira-kira 2,000 tan sampah dibuang di atas Lebuh Raya Lingkaran Tengah 2.

Pemandu lori ambil jalan mudah letak bahan buangan selepas mesin pemampat rosak

Kuala Lumpur: Kira-kira 2,000 tan sampah sarap yang dilonggokkan di atas Lebuh Raya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) berhampiran Stesen Pemindahan Sisa Pepejal Taman Beringin di sini, mencetuskan kesesakan lalu lintas di laluan itu, pagi semalam.

Tindakan itu berpunca daripada perbuatan pemandu lori yang mengambil jalan mudah, membuang bahan buangan di situ dan sekitar stesen pemindahan sisa pepejal terbabit, selepas mesin pemampat di situ dikatakan mengalami kerosakan.

Pemandu lori terbabit dikatakan berbuat demikian kerana marah, berikutan kegagalan pengurusan stesen berkenaan memaklumkan kepada mereka mengenai kerosakan dialami, menyebabkan mereka sukar melupus sampah yang sudah dibawa ke situ.


DBKL siasat

Pembuangan sampah di tepi jalan itu dipercayai dilakukan sekitar awal pagi semalam oleh pemandu lori yang tiba di situ, selain difahamkan kontraktor yang mengendalikan stesen berkenaan juga sudah ditamatkan kontrak.

Ketua Pengarah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Datuk Salleh Yusop, berkata pihaknya akan menjalankan siasatan berhubung kejadian itu bagi mengenal pasti puncanya.
“Saya harap penduduk dapat bersabar sementara menunggu kerja-kerja pembersihan dijalankan,” katanya.

Kerja pembersihan sampai sarap dari lokasi terbabit dimulakan jam 9 pagi semalam, menggunakan lori dan jengkaut milik Alam Flora dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

BH difahamkan, Alam Flora sudah diarahkan melakukan kerja pemindahan sampah-sarap daripada stesen pemindahan sisa pepejal berkenaan ke Bukit Tagar.

Tinjauan mendapati, seramai 30 pekerja Alam Flora dikerah melakukan kerja pembersihan sampah di kawasan berkenaan yang bukan saja menyebabkan kesesakan lalu lintas, malah menyebabkan berlakunya pencemaran bau.

No comments:

Post a Comment