Search This Blog

Sunday, December 29, 2013

Along diberkas


Melaka: Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) negeri memberkas 20 individu yang terbabit dalam kegiatan along membabitkan kerugian ratusan ribu ringgit sepanjang tahun ini.

Ketua JSJK negeri Superintendan Ee Khong Koy berkata, statistik menunjukkan tujuh daripada semua suspek sudah didakwa di mahkamah mengikut Akta Pemberi Pinjam Wang (AAPW) 1951 (Pindaan 2011). “Ia merangkumi 29 kes dalam tempoh Januari hingga 25 Disember lalu. Sebanyak 25 kes daripadanya disiasat mengikut Seksyen 5(2) AAPW iaitu memberi pinjaman tanpa lesen.


“Empat kes selebihnya disiasat mengikut Seksyen 29AA akta sama iaitu menjalankan kerja menampal poster berkaitan pinjaman wang,” katanya pada sidang media selepas melancarkan Operasi Ceti Haram di sekitar Malim di sini, petang kelmarin.

Dalam operasi dengan kerjasama pihak berkuasa tempatan (PBT) itu, kira-kira 2,000 poster along ditanggalkan di sekitar kawasan terbabit yang rata-ratanya digantung atau dilekatkan pada tiang.


Menurutnya, sepanjang tempoh itu jumlah kerugian membabitkan kegiatan along di negeri ini berjumlah RM105,320. Sehubungan itu, kata Ee, pihaknya akan menjalankan operasi berterusan menanggalkan poster iklan pinjaman wang haram yang berada di tepi jalan, termasuk kawasan perumahan.


“Kita sememangnya sentiasa mempergiatkan usaha untuk membanteras kegiatan along yang masih dikesan beroperasi di negeri ini,” katanya.Artikel ini disiarkan pada : 2013/12/29

No comments:

Post a Comment