Search This Blog

Sunday, December 22, 2013

496 pengawal keselamatan asing ditahan

 
KIRA-KIRA 40 pengawal keselamatan syarikat Unigaya Protection System melakukan pemeriksaan identiti masing-masing di Jabatan Pendaftaran Negara di Putrajaya semalam.


KUALA LUMPUR - Seramai 496 orang pengawal keselamatan warga asing ditahan dalam operasi bersepadu yang dijalankan sejak 1 November hingga 17 Disember lalu.
Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN), Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi berkata, daripada jumlah itu, 461 ditahan kerana menjadi pengawal keselamatan warga asing secara haram manakala 35 orang lagi kerana menggunakan kad pengenalan palsu atau milik orang lain.
Beliau berkata, kesemua ditahan dalam satu operasi penguatkuasaan bersepadu oleh KDN, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Imigresen dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang diselaraskan di bawah sebuah pasukan petugas bermula 1 November sehingga suatu tempoh masa yang akan ditentukan kelak.
"Operasi dijalankan secara berterusan bagi menangkap pengawal-pengawal keselamatan warga asing haram dan juga bagi memantau kesalahan yang dilakukan oleh syarikat-syarikat kawalan keselamatan di seluruh negara," kata beliau dalam satu kenyataan di sini semalam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1222&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_10.htm#ixzz2o9KqQ5aQ 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment