Search This Blog

Sunday, December 22, 2013

354 maut dalam kemalangan di Sabah

Joseph Pairin Kitingan
Tan Sri Joseph Pairin Kitingan
21 Disember 2013
TAWAU - Sebanyak 354 orang maut dalam kemalangan jalan raya yang direkodkan bagi tempoh 10 bulan pertama tahun ini di Sabah dan 37 peratus daripada jumlah itu membabitkan penunggang serta pembonceng motosikal.
Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Pembangunan Infrastruktur negeri Tan Sri Joseph Pairin Kitingan berkata berdasarkan rekod, Kota Kinabalu mencatatkan kemalangan jiwa tertinggi dengan 49 kematian diikuti Lahad Datu (46), Tawau (34) dan Sandakan (23).
Beliau berkata statistik cawangan Trafik Polis Diraja Malaysia (PDRM) Sabah itu menunjukkan kadar kemalangan di negeri ini masih di tahap membimbangkan.
Dalam usaha mengurangkan kadar kemalangan, pelbagai langkah dijalankanterutamanya oleh pihak Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) dan PDRM bagimeningkatkan kesedaran pengguna jalan raya, katanya.

"Kerajaan juga melaksanakan beberapa langkah untuk mengurangkan kadar kemalangan termasuk inisiatif pendidikan, kejuruteraan, penguatkuasaan dan
persekitaran," kata Pairin.
Beliau berkata demikian dalam teks ucapan sempena Kempen Keselamatan JalanRaya Musim Perayaan Krismas 2013 dan Seminar Keselamatan Jalan Raya di sini hariini yang disampaikan Pembantu Menteri Pembangunan Infrastruktur negeri DatukGulamhaidar Khan Bahadar.
Turut hadir Pengarah JKJR Sabah Herdiansyah Abdul Karim dan Timbalan Presiden Majlis Perbandaran Tawau Tai Yun Wu. - Bernama

No comments:

Post a Comment