Search This Blog

Sunday, December 29, 2013

26 mati kereta api terbakar


Sebahagian anggota pasukan keselamatan India menggunakan pengusung untuk membawa keluar mayat mangsa kejadian gerabak kereta api dari Bangalore ke Nanded yang terbakar berhampiran Puttapartihi, Daerah Ananthpur, India, semalam. - AFP
NEW DELHI 28 Dis. - Sekurang-kurangnya 26 orang maut apabila sebuah gerabak kereta api terbakar di Andhra Padesh di sini awal pagi ini.
Dalam kejadian kira-kira pukul 3 pagi itu, kebakaran dipercayai bermula dari gerabak yang terletaknya alat pendingin hawa.
Kereta api ekspres itu membawa sekurang-kurangnya 54 penumpang itu dari Bangalore ke Nanded ketika kejadian itu berlaku.
Sejumlah penumpang dilaporkan tercedera semasa cuba melompat keluar daripada kereta api berkenaan untuk menyelamatkan diri.
Polis memaklumkan operasi menyelamat sedang dilakukan namun enggan menyatakan jumlah yang terkorban.
Perdana Menteri India, Manmohan Sigh melahirkan rasa terkejut dan sedih ekoran kejadian tersebut.
"Syarikat kereta api itu, kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan diarahkan supaya memberikan bantuan kepada mangsa yang terlibat," katanya dalam satu kenyataan yang disiarkan dalam akaun Twitternya.
Manmohan juga mengumumkan pampasan awal akan diberikan kepada mereka yang terlibat dalam insiden itu.
Kementerian Perkhidmatan Kereta Api juga membuka satu talian khas bagi memberikan maklumat kepada ahli keluarga untuk mengenalpasti identiti mangsa tragedi itu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131229/lu_10/26-mati-kereta-api-terbakar#ixzz2opiz2bOL
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment