Search This Blog

Monday, December 30, 2013

15 korban serangan berani mati


Moscow: Lima belas orang mati dan ramai lagi cedera apabila seorang pengebom wanita meletupkan dirinya di sebuah stesen kereta api di selatan Russia.

Kejadian itu sekali gus meningkatkan kebimbangan mengenai keselamatan menjelang Sukan Olimpik Musim Sejuk yang akan berlangsung di Sochi Februari depan.


Setakat ini, belum ada pihak mengaku bertanggung jawab dalam serangan di Volgorad itu. Ia berlaku beberapa bulan selepas pemimpin pejuang kemerdekaan Chechnya Doku Umarov menggesa dilancarkan serangan baru di Russia, termasuk temasya serangan itu.Volgograd, 900 kilometer ke selatan Moscow terletak kira-kira 650 kilometer ke timur laut Sochi.


Jurucakap Jawatankuasa Siasatan Russia, Vladimir Markin berkata, pengebom itu meletupkan dirinya di depan mesin pengimbas logam di pintu masuk utama stesen berkenaan.


“Apabila dia melihat seorang anggota polis berhampiran mesin berkenaan, dia gugup dan meletupkan dirinya,” kata Markin dalam satu kenyataan.

Menurutnya, kawalan keselamatan menyebabkan jumlah kematian terkawal. Tiga belas orang mati di tempat kejadian sementara dua lagi di hospital. - Reuters

Artikel ini disiarkan pada : 2013/12/30

No comments:

Post a Comment