Search This Blog

Monday, December 30, 2013

14 maut serangan bom di stesen kereta api

14 maut serangan bom di stesen kereta apiAnggota keselamatan memeriksa mayat mangsa serangan bom di stesen kereta api di Volgograd, Russia. - Foto AFP 

Moscow: Sekurang-kurangnya 14 maut dan ramai lagi cedera semalam apabila pengebom bunuh diri wanita menyerang stesen kereta api di utara Russia, kata pegawai, menonjolkan kebimbangan mengenai keganasan menjelang Sukan Olimpik Musim Sejuk di pusat peranginan Sochi, Laut Hitam, Februari ini.

Tiada pihak mendakwa bertanggungjawab melancarkan serangan itu di Volgograd, tetapi berlaku beberapa bulan selepas pemimpin pejuang Chechen, Doku Umarov, menggesa serangan baru dilakukan ke atas sasaran awam di Russia, termasuk Sukan Sochi.

Volgograd, yang terletak 900 kilometer ke selatan Moscow, terletak kira-kira 650 kilometer ke timur laut Sochi yang dikelilingi Pergunungan North Caucasus.


Pengebom bunuh diri dan serangan lain dikaitkan dengan pejuang Islam di North Caucasus menggegarkan Russia selama beberapa tahun. Kerajaan mengerah berpuluh ribu tentera, polis dan pegawai keselamatan lain untuk melindungi Olimpik, projek utama Presiden Vladimir Putin, dan penganjur berjanji menjadikan Sukan Sochi, sebagai Olimpik paling selamat dalam sejarah.

Jurucakap Jawatankuasa Penyiasatan, agensi siasatan utama negara itu, Vladimir Markin, berkata pengebom meletupkan dirinya di depan pengesan logam.

“Apabila beliau melihat anggota polis berhampiran pengesan logam, beliau gementar dan meletupkan bahan letupan,” kata Markin dalam kenyataan.

Beliau menambah bom mengandungi 10 kilogram TNT dan dipenuhi serpihan tajam.
Markin berkata, kawalan keselamatan menghalang lebih banyak kematian di stesen itu, yang dipenuhi orang ramai apabila beberapa kereta api lewat tiba. - AP

No comments:

Post a Comment