Search This Blog

Friday, November 22, 2013

Tangisan bayi di rumah mayat


Beijing: Seorang bayi lelaki yang diisytiharkan meninggal dunia terselamat daripada dibakar hidup-hidup apabila dia mula menangis ketika menunggu masa ‘dilupuskan’ di rumah mayat, lapor media semalam.

Terdahulu ibu bapa bayi sakit yang berusia kurang dari sebulan itu bersetuju untuk menghentikan rawatan di sebuah hospital kanak-kanak di Anhui, timur China, selepas mendapati keadaannya tidak boleh diselamatkan.


Sumber berkata, selepas rawatan dihentikan bayi itu disahkan mati dan sijil kematian dikeluarkan kelmarin.“Bayi berkenaan dihantar kepada pekerja rumah mayat di Hefei untuk dibakar,” katanya.


Bagaimanapun, kakitangan di rumah pembakaran mayat itu dikejutkan dengan suara tangisan bayi semalam.


Tidak dipastikan berapa lama dia berada di rumah mayat atau bila proses pembakaran dijadual berlangsung.

Bayi itu kemudian segera dihantar semula ke hospital, lapor beberapa agensi berita termasuk Beijing News.


Kakitangan hospital memberitahu Xinhua, disebabkan bayi itu masih hidup, mereka menyalurkan bantuan darah bagi menyelamatkannya.

“Bayi itu berdepan dengan masalah pernafasan kongenital ketika dilahirkan,” katanya. Sementara itu, seorang doktor digantung tugas dan seorang jururawat dipecat selepas siasatan lanjut dijalankan terhadap kejadian itu.


Pengguna mikroblog China, Weibo pula berang dan menyalahkan doktor bertugas serta ibu bapa bayi terbabit di atas insiden yang berlaku.


“Ibu bapa bayi itu perlu dihukum penjara lima tahun kerana cuai,” tulis seorang pengguna.


Seorang lagi menulis: “Doktor itu memang tidak bertanggungjawab kerana memperlekehkan nyawa pesakit.” - AFP

No comments:

Post a Comment