Search This Blog

Wednesday, November 13, 2013

Suspek godam laman Singapura didakwa

Suspek godam laman Singapura didakwaPenggodam yang menggelarkan dirinya 'The Messiah' didakwa kerana menggodam laman Majlis Bandaran Ang Mo Kio dan juga menghadapi tiga tuduhan salah guna dadah. - Foto
THE STRAITS TIMES

SINGAPURA - Seorang lelaki yang disyaki sebagai penggodam bergelar 'The Messiah' telah didakwa, semalam menurut Berita Harian Singapura.

James Raj Arokiasamy, 35 tahun, yang ditangkap di Kuala Lumpur sebelum dihantar pulang ke Singapura, didakwa di mahkamah atas tuduhan menggodam laman Majlis Bandaran Ang Mo Kio.

Dia juga menghadapi tiga tuduhan menyalahgunakan dadah.

Di samping itu, lima suspek lain sedang membantu polis dalam siasatan berkaitan beberapa kes serangan siber sepanjang beberapa minggu lalu.

Menurut polis dalam satu kenyataan semalam, Arokiasamy dipercayai menggodam beberapa laman termasuk blog akhbar The Straits Times, Yayasan Masyarakat PAP (PCF) dan City Harvest Church.

Dia melarikan diri kerana kesalahan dadah dan ditangkap di sebuah apartmen di Kuala Lumpur oleh polis Malaysia hasil maklumat yang diberi polis Singapura.

Arokiasamy dipercayai melakukan serangan siber itu dari sebuah apartmen di Jalan Sri Hartamas, Kuala Lumpur.

Dia didakwa di bawah Akta Penyalahgunaan Komputer dan Keselamatan Siber menggodam dan memuat naik topeng Guy Fawkes di laman Majlis Bandaran Ang Mo Kio pada 28 Oktober lalu.

Guy Fawkes seorang tokoh revolusi Inggeris abad ke-16 yang topengnya dipakai oleh sebuah kumpulan penggodaman antarabangsa, Anonymous.

Semalam, pendakwa raya memohon agar Arokiasamy ditahan di Institut Kesihatan Mental (IMH) bagi penilaian psikiatri selepas dia memberitahu mahkamah bahawa dia mengambil ubat kerana masalah Gangguan Hiperaktif Kurang Tumpuan (ADHD), gangguan personaliti dan masalah kemurungan.

Hakim menerima permohonan itu.

Jika didapati bersalah, Arokiasamy boleh dikenakan hukuman denda sehingga $10,000 (RM 32,000) atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-dua hukuman.

Menurut polis lagi, lima suspek lain berumur 17 hingga 45 tahun sedang disoal siasat kerana disyaki menggodam sebahagian laman Pejabat Perdana Menteri (PMO) dan Istana.

Laman lampiran bagi pencarian di laman PMO dan Istana digodam pada 7 November, masing-masing pada 11.17 malam dan 12.20 tengah malam.

Tiga daripada mereka disyaki terlibat dalam penggodaman laman PMO dan dua daripadanya adalah adik-beradik. Mereka telah dibebaskan dengan ikat jamin.

Suspek ketiga dalam kes PMO itu sedang membantu siasatan.

Dua lagi lelaki, berusia 17 dan 45 tahun, pula sedang disoal siasat berhubung penggodaman laman Istana.

Namun, mereka belum diberkas.

Polis berkata kes Arokiasamy dan dua kumpulan yang menggodam laman PMO dan Istana itu tiada kaitan antara satu sama lain.

Sementara itu, Kementerian Ehwal Dalam Negeri (MHA) semalam menegaskan perbuatan mengganggu atau merosakkan sistem teknologi infokom (ICT) dilarang dan merupakan satu kesalahan.

"Perbuatan sedemikian boleh menjejas operasi perkhidmatan kritikal, menimbulkan kekhuatiran, kerosakan dan bahaya, dan mempunyai kesan-kesan serius terhadap keselamatan, ekonomi dan sosial bagi Singapura dan rakyat Singapura," kata seorang jurucakap MHA.

Beliau menambah bahawa pemerintah tidak akan teragak-agak mengambil tindakan terhadap mereka yang melakukan tindakan jenayah itu.

No comments:

Post a Comment