Search This Blog

Monday, November 4, 2013

Suspek bawa nota rancang pembunuhan


LOS ANGELES, 3 Nov. - Seorang lelaki bersenjata yang menembak mati seorang pegawai keselamatan persekutuan di Lapangan Terbang Antarabangsa Los Angeles (LAX), kelmarin didakwa membawa nota menyatakan rancangannya untuk membunuh 'beberapa orang' ejen, kata pegawai semalam.
Seorang pendakwa raya menerangkan bagaimana Paul Ciancia didakwa melepaskan tembakan rambang ke arah Gerardo Hernandez, seorang ejen daripada Agensi Keselamatan Pengangkutan (TSA).
Hernandez, 39, merupakan pegawai TSA pertama terbunuh sejak agensi itu ditubuhkan selepas tragedi 11 September, 2001.
Ciancia, yang menggunakan senjata Smith & Wesson dan membawa sejumlah peluru dalam serangan itu berdepan hukuman mati atas dakwaan membunuh pegawai persekutuan dan terlibat dalam keganasan di lapangan terbang.
Insiden tembakan selama 10 minit di lapangan terbang itu mencetuskan keadaan huru hara di lapangan terbang tersebut pada Jumaat lalu, serta mengakibatkan lebih 1,550 penerbangan terjejas.
Pendakwa raya berkata, Ciancia mengeluarkan pistol .223-caliber M& Wesson dari begnya dan melepaskan beberapa tembakan ke arah Hernandez, 39, pada kira-kira pukul 9 pagi di Terminal 3 LAX.
Tembakan itu mencederakan pegawai TSA itu dan suspek berusia 23 tahun itu kemudian menaiki eskalator menuju ke tingkat atas dan kembali semula sebelum melepaskan beberapa tembakan lagi ke arah 'pegawai TSA yang cedera itu', kata Peguma AS, Andre Birotte.
Ciancia kemudian masuk ke dalam terminal, dan menembak empat orang lain termasuk dua lagi pegawai TSA, sebelum dia ditahan selepas berlaku tembak-menembak dengan anggota polis LAX.
"Saya tidak bersikap diskriminasi terhadap mana-mana warna kulit termasuk hitam, putih, kuning langsat ataupun coklat,' jelas nota yang dtulis oleh suspek.
Nota itu turut menyebut tentang mata wang Amerika Syarikat (AS) dan 'NWO' yang mungkin merujuk kepada New World Order atau Peraturan Dunia Baharu iaitu satu teori konspirasi dunia diperintah oleh satu kerajaan sahaja.
Akhbar Los Angeles Times melaporkan suspek berada dalam keadaan kritikal selepas ditembak di kepala dan kaki.
Sebelum kejadian itu, Ciancia menghantar mesej kepada adik lelakinya menyatakan dia mungkin akan mencederakan dirinya dan mengucapkan salam terakhir, lapor Washington Post. Ini mendorong bapanya menghubungi polis New Jersey, yang kemudian menghubungi polis di Los Angeles.
Polis dari Jabatan Polis Los Angeles kemudian pergi ke rumah Ciancia pada Jumaat lalu tetapi dia tidak ada di rumah itu, lapor Washington Post. - AFP/AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131104/lu_07/Suspek-bawa-nota-rancang-pembunuhan#ixzz2jcPMGSm8
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment