Search This Blog

Friday, November 22, 2013

Sindiket Macau Scam tumpas

Sindiket Macau Scam tumpasChua menunjukkan sebahagian peralatan yang dirampas.

 CHENG -  Polis berjaya menumpaskan sindiket penipuan antarabangsa dikenali sebagai Macau Scam dengan tertangkapnya 10 warga asing termasuk empat wanita di dua premis rumah kedai dekat Taman Puncak Bertam, di sini, semalam.

Sindiket yang menyasarkan warga China dan Taiwan itu menggunakan beberapa peralatan khas untuk penyamaran suara sehingga mangsa mengalami kerugian jutaan ringgit

Mereka menjadikan menyewa premis kosong sebagai pusat panggilan atau call centre sejak bulan lalu untuk menghubungi mangsa, kesemuanya rakyat kedua-dua negara berkenaan.

Sejurus sasaran dikenalpasti, mereka kemudian menjalankan tugas masing-masing menggunakan teknik penyamaran menerusi suara melalui protokol Internet (VoIP) dengan membuat panggilan kononnya sebagai pegawai polis dari Bukit Aman dan pegawai bank.

Ahli sindiket itu akan memaklumkan kad kredit mangsa kononnya disalah gunakan individu tertentu dan akaun bank berkaitan akan dibekukan sekiranya tidak mengikuti ara-han diberikan.
Mangsa kemudian diminta memindahkan semua wang berkenaan ke dalam akaun bank khas tertentu di luar negara lalu dilesapkan sindiket durjana terbabit. 

Bagaimanapun, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Melaka dan Johor berjaya menumpaskan sindiket terbabit kira-kira 11 pagi semalam.

Kesemua yang ditahan merupakan warga asing berusia 20 hingga 30-an.

Ketua Polis Melaka, Datuk Chuah Ghee Lye berkata, selain penahanan suspek, pihaknya turut menemui peralatan yang digunakan untuk ‘menggelapkan’ semua wang mangsa terbabit.

“Hasil siasatan mendapati sindiket ini sudah memperdayakan mangsa membabitkan nilai kerugian dianggarkan RMB22 juta (RM11 juta),” katanya kepada pemberita ketika serbuan di lokasi sindiket, semalam.

Menurut beliau, Menurutnya, polis sedang menjalankan siasatan secara menyeluruh dan tiada warga tempatan didapati terbabit dalam sindiket antarabangsa berkenaan setakat ini.

No comments:

Post a Comment