Search This Blog

Saturday, November 23, 2013

Samsung diarah bayar Apple RM932.4 jutaREUTERS
GAMBAR fail menunjukkan telefon iPhone 5 keluaran syarikat Apple berada di atas telefon bimbit Galaxy S4 yang merupakan produk Samsung.


SAN JOSE - Juri sebuah mahkamah persekutuan Amerika Syarikat (AS) kelmarin mengarahkan syarikat Samsung membayar ganti rugi berjumlah AS$290 juta (RM932.4 juta) kepada syarikat Apple berhubung paten telefon pintar iPhone dan komputer tablet, iPad.
Ganti rugi itu berhubung keputusan perbicaraan semula sebahagian kes paten melibatkan dua syarikat gergasi telefon pintar berkenaan.
"Saman ini bukan sekadar tentang paten dan wang, malah ia lebih daripada itu," menurut syarikat Apple dalam satu kenyataannya.
"Ia adalah mengenai inovasi dan kerja keras kami mencipta produk yang diminati oleh orang ramai," tambah kenyataan yang sama.
Syarikat Apple sebelum ini menuduh Samsung sengaja meniru bulat-bulat reka bentuk serta teknologi telefon pintar dan komputer tablet yang dikeluarkannya.
Sebelum ini, syarikat Apple memenangi saman paten tersebut pada Ogos 2012 yang melibatkan ganti rugi sebanyak AS$1.05 bilion (RM3.37 bilion).
Namun, seorang hakim AS, Lucy Koh meminta kes itu dibicarakan semula kerana pihak juri di dapati tersilap melakukan pengiraan ganti rugi.
Syarikat Samsung dari Korea Selatan mengatasi Apple dalam pasaran telefon pintar global dengan menguasai 31.4 peratus pasaran.
Keputusan terbaharu itu menyebabkan Samsung perlu membayar Apple kira-kira AS$900 juta (RM2.8 bilion) kerana melanggar paten untuk 13 produk syarikat dari AS itu. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1123&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2lRbTyN7K 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment