Search This Blog

Sunday, November 3, 2013

Ribut rumah pengantin


Alor Gajah: “Saya berlari masuk ke rumah pengantin selepas melihat khemah beranjak beberapa kali menghampiri pagar dan ada yang runtuh, dan dalam sekelip mata tiga khemah diterbangkan angin kencang sebelum menghempap bumbung deretan rumah bersebelahan.”
Begitu kata Nasarudin Md Shah, 28, saksi kejadian hujan lebat dan ribut yang menerbangkan tiga daripada tujuh khemah dipasang pada majlis perkahwinan pasangan Siti Norrita Mohd Yusof, 25, dan Mohd Azwan Samat, 25, sebelum menghempap empat rumah di Jalan Seri Pelangi 6, Taman Seri Pelangi, Rembia, di sini, kelmarin. 
Kejadian jam 7 malam itu mengakibatkan persiapan majlis perkahwinan anak bongsu pesara tentera Mohd Yusof Dahlan, 63, terjejas walaupun majlis tetap diteruskan semalam. 

Nasarudin yang juga pekerja pemasang khemah itu berkata, ketika kejadian dia menghias kerusi di bawah khemah sebelum hujan lebat dan angin kencang melanda kawasan perumahan berkenaan kira-kira dua jam sebelum majlis akad nikah pasangan terbabit berlangsung.
Foto
KEADAAN rumah yang dihempap khemah.

“Ketika angin kencang saya berlari masuk ke perkarangan rumah pengantin selepas khemah mula beranjak dan ada yang runtuh.

“Tiba-tiba angin menderu kuat dan dalam khemah yang dipasang runtuh dan terbang menghempap empat rumah bersebelahan,” katanya di sini, kelmarin. 

Sementara itu, Mohd Yusof berkata, dia yang ketika itu berada di bawah khemah bersama beberapa saudaranya segera masuk ke dalam rumah selepas mendengar bunyi khemah beranjak ditiup angin kencang kerana pernah menerima nasib sama ketika melangsungkan perkahwinan anak keempatnya tujuh tahun lalu. 

“Saya hanya mengetahui tiga khemah itu menghempap rumah jiran dan empat yang lain runtuh selepas dimaklumkan mereka, apabila keluar dari rumah saya terkejut melihat keadaan berkenaan kerana ia sungguh dahsyat. 

“Ini kejadian paling dahsyat pernah saya lihat selepas tragedi pasar Ramadan di Jasin. 

Menurutnya, walaupun khemah ranap dan kawasan berkenaan berselerakan, majlis perkahwinan semalam diteruskan selepas syarikat yang menyediakan perkhidmatan menyewa khemah itu menggantikannya dengan yang baru. 

Jiran mangsa Rozita Md Dewa, 42, berkata, kejadian berkenaan mengakibatkan bumbung di bahagian bilik rumahnya bocor, sekali gus merosakkan beberapa barangan di dalam ruang terbabit. 

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rembia Datuk Norpipah Abdol berkata, kejadian ribut kelmarin mengakibatkan 22 rumah rosak di kawasannya.

No comments:

Post a Comment