Search This Blog

Saturday, November 23, 2013

Polis London enggan dedah identiti


Kuala Lumpur: Kedutaan Malaysia di United Kingdom masih dalam proses untuk mengumpul maklumat mengenai seorang rakyat Malaysia yang dijadikan hamba domestik lebih 30 tahun di selatan London.

Jurucakapnya ketika dihubungi semalam berkata, Polis Metropolitan London masih enggan mendedahkan identiti mangsa yang berusia 69 tahun dan dua lagi wanita lain iaitu masing-masing dari Ireland berusia 57 tahun dan Britian berusia 30 tahun.


Bagaimanapun, mangsa difahamkan berada dalam keadaan selamat di bawah penjagaan polis dan polis akan mengambil masa untuk menyiasat mengenai cara ketiga-tiga wanita terbabit boleh dijadikan hamba oleh seorang lelaki dan wanita sejak 30 tahun lalu.“Mangsa dan dua lagi wanita lain masih dalam keadaan trauma,” katanya.


Sementara itu, jurucakap Wisma Putra memaklumkan pihaknya akan mengeluarkan kenyataan akhbar hari ini mengenai perkembangan terkini keadaan mangsa.


Tiga wanita, termasuk seorang warga negara Malaysia diselamatkan selepas menghabiskan masa lebih 30 tahun ditahan di dalam rumah di selatan London, termasuk seorang dipercayai menjadi hamba sepanjang usianya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/11/23

No comments:

Post a Comment